Magnez i napoje izotoniczne w diecie sportowca
Co musisz wiedzieć o magnezie
Magnez to jeden z pierwiastków odgrywających niebagatelną rolę w organizmie człowieka. Głównym zadaniem magnezu jest regulowanie działania mięśni szkieletowych. Ma on również wpływ na funkcjonowanie serca oraz układu krwionośnego. Magnez wspomaga również odbudowę uszkodzonych naczyń krwionośnych, działa antystresowo.
Sportowcy narażeni są najbardziej na utratę magnezu podczas ćwiczeń. Jego niedobory mogą okazać się bardzo niekorzystne. Spadek ilości magnezu w organizmie przekłada się na spadek siły mięśni, ale też na zaburzenia kurczliwości. Pierwiastek ten niezbędny jest do wytwarzania energii dla mięśni i stawów. Niedobory magnezu mogą oznaczać przede wszystkim bolesne skurcze dla sportowca. Niedobory magnezu rozpoznamy również po drganiu powieki oka. Suplementacja magnezu w takich sytuacjach jest konieczna. Gdzie znajdziemy magnez? Magnez dostępny jest w kapsułkach, musujących tabletkach do picia, tabletkach. Można znaleźć go również w naturalnych produktach: czekoladzie, szpinaku, brokułach.
Czym są napoje izotoniczne?
Napoje izotoniczne to produkty spożywcze specjalistycznego przeznaczenia – ze względu na swój specyficzny skład są one dedykowane przede wszystkim sportowcom oraz osobom aktywnym. Napoje izotoniczne są zalecane osobom narażonym na długotrwały wysiłek fizyczny – kolarzom, maratończykom. Napoje tego typu świetnie gaszą pragnienie, jak również utrzymują stały poziom wody w organizmie – jest to możliwe dzięki zawartości potasu i sodu, które regulują poziom gospodarki elektrolitowo-wodnej.
Sód dodatkowo zmniejsza ból mięśni oraz ich zakwaszenie, potas odpowiada za minimalizowanie ryzyka skurczów. Izotoniki znacznie lepiej nawilżają organizm – wynika to z ich stężenia, podobnego do stężenia płynów w organizmie. Napoje izotoniczne często mylone są z napojami energetycznymi – jednak są to dwa odmienne produkty. Energetyki mają za zadanie podnosić ciśnienie, zwiększać czujność a do tego przyspieszać metabolizm. Napoje izotoniczne są stosowane w przypadku spadku energii – dostarczenie odpowiednich cukrów rozwiązuje ten problem.