Nowe trendy w kuchni fitness!
Dowiedz się więcej o nowych trendach w zdrowym odżywaniu!
Wielu osobom wydaje się, że nie potrafiłyby zrzucić swoich zbędnych kilogramów, ponieważ kochają jedzenie i nie potrafią bez niego żyć. W odchudzaniu jednak wcale nie chodzi o to, aby przestać jeść, a o to, aby zacząć jeść z głową.Aby odżywiać się w prawidłowy sposób, który nie powoduje nadwagi, dietetycy zalecają spożywanie pięciu posiłków, o stałych porach i w równych odstępach.
Wszystkie powinny wielkościowo być do siebie podobne. Dzięki temu, organizm zdaje sobie sprawę z tego, że zawsze otrzyma swoje paliwo o określonej porze i nie odkłada tkanki tłuszczowej na potem. Poza tym, nie odczuwa on głodu i łaknienia i dzięki temu człowiek nie podjada niezdrowych przekąsek.Wystarczy więc zmienić kilka swoich niewłaściwych przyzwyczajeń, takich jak nie jedzenie śniadania, objadanie się ciężkimi potrawami na noc, czy po powrocie z pracy, jedzenie słodyczy między posiłkami, czy też spożywanie dużych ilości alkoholu. Z pewnością nie dla każdej osoby jest to łatwe rozwiązanie, jednakże każdy organizm bardzo szybko powinien do niego przywyknąć.
Płatki zbożowe z mlekiem a może z kefirem?
Z reguły płatki zbożowe je się z mlekiem. Może być ono podgotowane, aby było cieplejsze, można też użyć chłodnego. Zimą najlepiej je podgrzewać. Można też dodać do takiej smacznej potrawy cynamonu. Zadziała rozgrzewająco, chroniąc organizm przed przeziębieniem. Poza tym cynamon poprawia smak. Jeśli taka potrawa ma być słodsza, to można dodać trochę miodu i rodzynek. Taki posiłek to źródło węglowodanów, wapnia oraz witamin. Nie jest bardzo pożywny, więc raczej na drugie śniadanie niż na początek dnia.
Jeśli nie ma się uczulenia na mleko, to można czasem coś takiego zjeść. Z uwagi na zdrowie doskonałym pomysłem będzie zamienić mleko na kefir. Ma kwaskowaty smak, co najbardziej docenia się latem. Często wtedy do ugaszenia pragnienia używa się kefiru. Kefir jest źródłem probiotyków, to jego największa zaleta. Wspomagają one jelita oraz poprawiają odporność. Często po zakończonej kuracji antybiotykowej się je zaleca, bo mają zapobiec grzybicy organizmu. Poza probiotykami kefir ma i inne cenne składniki, więcej niż mleko.